Не е загубено всичко - народът реагира не само на лапане и кюфтета, но и на въпроса "те ли са смисълът"! Има шанс за тази страна, останали са хора да мислят...

Не е загубено всичко, има живец, има още сила и мисъл у народа.
Вчера публикувах откъс от книга на Стефан Цанев, от който не очаквах много. Публикувам постоянно такива откъси от всякакви книги, и тяхната читаемост е доста ниска, сравнена с безсмислените бомбастични и скандални заглавия.
Но вчера този откъс, с едно дълбоко философско заглавие, което поставя под въпрос общата ни житейска философия, направи фурор. 192 споделяния за няма и 24 часа. Със сигурност скоро ще задмине 200, което се счита във Фейсбук за границата на "статия-бомба".
Т.е. Стефан Цанев, с културни слова, направи "бомба". Каквато правят скандали с кражби, корупция, къщи за гости, евтини апартаменти, магистрали по 50 млн. лв. километъра.
Това е забележителна реакция на публиката, която доказва, че тя е жива.
А изречението на Цанев е предизвикателство не само към нас, към България, но и към целия модел на "западния свят". Който се е свел единствено до "повишаване на жизнения стандарт". Това е единствената цел, политици само за това говорят, единственият измерител на успеха е растежът на БВП, на доходи, на благосъстояние, на всякакви финансови изгоди.
Но не е ли това именно поведението на прасето, което живее, само за да яде? Човекът други цели има ли?
Цанев зададе въпроса: "Това ли е великата мисия на човека: да живее - за да работи, да работи - за да яде, да яде - за да живее?"
И с получи отговора на публиката - с лайкове и споделяния. Да, публиката разбра какво им каза, и е на неговото мнение...
Т.е. има все още критична маса от хора, които не са станали прасета. И се опитват да мислят...
Новината е позитивна...

Добри Божилов, писател