"Аз, Клавдий" - един от редките случаи, в които филм е по-добър от книгата... Но и самата тя е превъзходна...

 "Аз, Клавдий", заедно с продължението си - "Божественият Клавдий", е обединена във филмовата си версия, под първото име. Всъщност "Аз, Клавдий" се отнася до периода преди самият той да стане император, а "Божественият Клавдий" - за след това. Но във филма са обединени.

Това е един от редките случаи, когато филм, заснет по книга, е по-добър от самата книга. Може би защото в сериала на BBC участват много и твъде добри артисти, и всичко е талантливо изпълнено. Преподредени са и някои събития, за които иначе се разбира ретроспективно. Например във филма е култова репликата, когато предотвратяват заговора на Сеян като ползват заместника му, с чиято пък жена спи нелегално един от наследниците на Тиберий. Излиза, че печелят, и спасяват империята чрез грях. Това във филма е много добре изиграно, и подчертано, докато в книгата е съвсем накратко споменато. Очевидно сценаристът е имал усет какво да "допише"...

"Девети"  от Добри Божилов

Въпреки това, самата книга (и двете) са много добри. Едно от най-качествените художествени пресъздавания на порядките в Римската империя. С всички абсурди, жестокости, противоречия, и на моменти - превръщащи се в хумор и ирония.

Това е историята за не толкова популярния днес император Клавдий, който обаче е един от най-успешните. Той успява да възроди Рим, след погромите на психопата Калигула, не само вярвал си, че е бог, и изкормил съпругата си, но и довел държавата до пълен банкрут.

Наследникът му не само стабилизира държавата, но и решава много проблеми, свързани с логистиката на зърно и изхранване на столицата. Той слага край на спекулата на едрите търговци. Също той е първият успял да стъпи стабилно в Британия.

За Клавдий може би не всеки е чувал, но със сигурност е чувал за съпругата му Месалина. Може би неговата ограничена известност е свързана именно с екстремната известност на Месалина, която се е превърнала в исторически символ за похот, разврат и грехопадение. Месалина е толкова известна, че на нейно име се кръщават публични домове, дискотеки, барове, клубове, из цял свят. А Клавдий е просто нейният съпруг-рогоносец.

Както личи от книгата обаче, той е доста по-важна личност, отколкото е възприеман. Самата творба на Робърт Грейвс е писана на базата на исторически източници, и е във висока степен достоверна.

Клавдий е вероятно един от малкото гениални римски императори. Защото първо успява изобщо да оцелее в много превратни времена, в които стотици с неговия ранг губят главите си. Постига го като се прави на луд, и набляга на накуцването си, за да не го счита никой за съперник или претендент. Но в същото време, зад маската на това, развива изключително ума си - с безкрайно четене и дори - писане. Клавдий оцелява в психиатричните времена на Калигула, и когато сенаторите най-сетне намират повод да се отърват от лудия император, той се оказва необходимият наследник.

В книгата е представено, че това е станало случайно, и той не е искал да бъде друго, освен учен, и да рови из библиотеката, ползвайки огромните си привилегии на член на императорското семейство. Но никой не знае каква е реалността. Дали самият Клавдий не е извъртял така всичко, че накрая Преторианската гвардия да няма друг избор, освен да го въздигне - въпреки че е куц, сакат и самият той се прави на луд.

В Рим никой не те прави император насила, обикновено събитията са резултат от внимателно планиране. Клавдий оглавява империята, защото алтернативата е да се възстанови Републиката, отново да започнат да се сменят консули на 6 месеца, и почти сигурно - да се разпусне Преторианската гвардия, ползваща се със сериозни привилегии и заплати. Без император, няма нужда от преторианци. А след Калигула, единственият кандидат за император е Клавдий, всички други основни първенци на Рим, искат Република. Всъщност, и самият той това иска, но го крие достатъчно добре. Поне на думи.

"Аз, Клавдий" и "Божественият Клавдий" са превъзходни четива. Има ги в основните книжарници, и в Читанка. Не бихте изпуснали нищо и ако просто гледате филма...

 

Добри Божилов, писател

"Задругата", "Заветът", "Девети"

21.05.2021