"Градът" - една гениална пророческа книга, която Covid-19 ще превърне в реалност предсрочно

Клифърд Саймък е един от легендарните научно-фантастични писатели изобщо. Трудно ще намерите негова книга, която да не си "струва".

Но през тези болни и вирусни години, една от тях става особено актуална. Предполагам, че малцина от тези, за които се отнася, са я чели, защото днес изобщо се чете по-малко - особено сред по-младите. Но "Градът" е шедьовърът, който още преди 70 години е описал "хоум-офиса". И то дори не само това. Не просто идеята, че офисите ще станат ненужни. Самите градове изцяло ще станат ненужни.

"Девети"  от Добри Божилов

Днес възникна един нов мениджърски проблем. Корона-вирусът прати много служители по домовете им, където те установиха, че могат да поддържат същата производителност. Сега, логично, тези хора не желаят да се връщат в офиса. Така ръководителите се изправиха пред предизвикателството, как да върнат хората обратно, без да се стига до заповеди, наказания и всякакъв вид административна принуда. Те държат на хората си, и се страхуват да не ги наранят. В същото време, държат и на работата по стария начин.

Бих им препоръчал като отговор "Градът". Ако са я пропуснали, сега е моментът да я прочетат. Ще видят много по-мащабния поглед на Саймък, и ще разберат, че не офисът им, или тяхната фирма в частност, имат проблем. Проблем има градът, като такъв.

Градът е продукт на индустриалната епоха. Нужно е било да се съберат голям брой хора на малко място, където са  съсредоточени фабриките. Това създава големи сгради, масови услуги, нов вид охрана, полиция, пожарна, училища и пр. Преди индустриалната епоха нито е имало толкова много градове, нито те са били толкова огромни.

Днес обаче, вече няма нужда от това. В постиндустриалната епоха, огромен брой служители се занимават с дейности, които не изискват да бъдат заедно на едно място. Могат да се оттеглят в провинцията и да работят от там.

Именно това се случва в книгата, и пророчески е описано всичко, което виждаме днес.

Всъщност, Covid-19 ускори еволюцията. Той накара хората принудително да тестват могат ли да работят от дома си. И тестът е успешен.

Защо бих посъветвал мениджърите да прочетат тази книга?

Защото мисленето в посока "как да върнем хората в офиса" е погрешно. Под каквато и да било форма, това мислене е в посока обратна на правилното.

Правилното е да се осъзнае новата реалност и да се търсят начини за управление, които включват "хоум-офиса". Това би било огромно конкурентно предимство, защото разбираемо е - служителите ще предпочитат този тип работа, пред офисната. Всъщност, възможно е дори да са склонни да приемат по-малка заплата, ако могат да са си у дома!

В сектори, където има голям недостиг - като ИТ, и същевременно - почти всичко може да се прави дистанционно, хоум-офисът е новото предизвикателство. То е еквивалент на въвеждането на поточната линия от Хенри Форд. Тогава, това е било предизвикателството. И който го е осъзнал, и го е направил, е постигнал успех. Форд превръща автомобила в масов евтин продукт и става най-великият производител на времето си.

Днес въпросът е как чрез хоум-офис да станем по-производителни, и това да се превърне в основен подход. Просто защото е неизбежен. Хората вече усетиха сладостта, а виждат и рационалното - защо наистина да губя 2 часа на ден в път, да се уморявам, да вися по спирки и задръствания, като мога да свърша всичко от дома си? Или дори - от селска къща, сред зеленина, на 200 метра от борова гора?

Бизнесмен, който не осъзнае това, ще изостане от конкуренцията, и ще изгуби служителите си. Всяка минута на мислене "как да ги върна", е загуба на време. Правилното мислене е "как да ги пусна да са още по-свободни, и да го направя преди другите"...

"Градът" е съвкупност от 8 разказа, в различни епохи, които представят еволюцията на човечеството. Разпадът на градовете е първата част, и дава заглавието на книгата. По-натам се разглежда израстването на кучетата, емиграцията на хората по различни светове, вкл. Юпитер, който от определена гледна точка, се оказва Рай, развитието на мравките, които тръгват по пътя на индустриалното общество, т.е. по стъпките на човека, и т.н.

Книга с много интелект и дълбоки философски послания.

И със съвсем прагматични съвети за днес...

Издавана е няколко пъти, има я и в "Читанка"...


Добри Божилов, писател

"Задругата", "Заветът", "Девети"

05.08.2021