"Пълноземие" - или как най-добрите бългаски писатели не са тия с наградите и по телевизиите, а трябва ги откриете сами...

Ако ме попитате, кой е най-добрият съвременен български писател, разбира се, не мога да Ви отговоря - от скромност. Човек не бива да хвали сам себе си... :)

Но за втория най-добър почти нямам съмнение. Това е Николай Теллалов. Възможно е и да не сте го чували, макар че сред други групи той е почти религиозна легенда. Просто защото е изключителен.

За мен бе изненада да науча, че и собственият ми издател - който е може би изобщо най-успешния български издател, не знае за Теллалов. Някога, той е издаван от човек, който по-късно е напуснал книжния бизнес, и сега се занимава с друго. А книгите му могат да се намерят основно из антикварните сергии, и дори там - трудно. Всъщност, основното място, на което можете да намерите произведенията му е... "Читанка". И забележете - напълно легално. Общият правен статут на тази библиотека е неясен, и има спорове. Но по отношение на книгите на Теллалов, всичко е безспорно - те са там с негово разрешение. Могат да се теглят напълно безплатно, а ако желаете, можете да платите каквото сметнете за достатъчно. Това става чрез проекта "Човешката библиотека".

В последните години, вероятно разочарован от издатели и от това, че парите от книгите отиват за всеки друг, но не и за автора, Теллалов е минал на почти крайни анархистки позиции. За него еднственото "авторско право" е това името на създателя на една книга да върви с нея. Т.е. да не се присвояват чужди текстове. Всичко друго трябва да е безплатно, и читателят не може да бъде ограничаван. Така в "Читанка" и "Човешката библиотека", Теллалов е напълно морално, законно и безплатно разпространяван...

Но да стигнем до книгата - "Пълноземие".

Това е третата част от 4-томния цикъл за драконите, състоящ се от "Да пробудиш драконче", "Царска заръка", "Пълноземие" и "Слънце недосегаемо". Има и други книги от драконската тема, но тези 4 са тематично оформящи четирилогия. Има спорове коя книга е втора, и коя трета, между "Царска заръка" и "Пълноземие", защото става дума за паралелни сюжети. Т.е. може "Пълноземие" да се приема и като втора, а "Царска заръка" - като предистория.

"Пълноземие" е един книжен шедьовър с уникален патриотичен заряд, но поставен в БЪДЕЩЕ време. Именно това прави книгата уникална. Традиционно българският патриотизъм се опира на историята (по разбираеми причини). Теллалов прехвърля това величие в БЪДЕЩЕТО.

Протагонистът се озовава напред във времето, когато светът е нестабилен, а разнообразни войни се водят дори на Луната. В този свят обаче, България не е страна от Третия свят, каквато е сме днес, а е нещо като "младша велика сила". Т.е. много могъща държава, макар и не най-могъщата, която влияе на глобалната политика, и се грижи за добруването на човечеството.

Столицата София е космополитен екстремно модерен град, а всички социални проблеми са разрешени. Това е представено със съвсем малко думи, но изящно - протагонистът, който е чуждо лице за държавата, успява много лесно да се включи в "социална програма", от която да получи базови доходи за съществуване.

България е станала велика сила, въпреки че в първата част ("Да пробудиш драконче") е обикновена мутренска провинция. Това е защото говорим за паралелна вселена, но най-вече - благодарение на лидерството на изключителен ръководител - дракон, който установява някаква форма на човеколюбива просветена диктатура, и извежда държавата напред. Драконите са извънземни същества, много по-древни и по-развити от хората. Те могат да променят формата си, и да приличат на хора. Такъв е и драконът-царица на България, на име Верена. Да, тя е жена, а протагонистът се озовава в този паралелен свят, докато търси своята любима - със същото име. Драконката Верена от света на Радослав е изчезнала, и докато я търси, той минава през проход, който го прехвърля в друга Вселена. Там драконката Верена е царица на България, а самата България е световен лидер.

Разбираемо, протагонистът трудно може да стигне до царицата, но тя стига до него, и му помагат обстоятелства, които е по-интересно да прочетете сами.

В "Пълноземие" има страхотни идеи, от типа на Левскиград - български град на Луната. Космическата флотилия на българите удивлява всички, и никой не знае на какво се дължи силата ѝ. Всъщност, дължи се на нещо много просто и хитро - тя се задвижва от дракони. Корабите ни са по-скоро някакъв вид платформи, в които се впрягат дракони, и те ги теглят. Това позволява недостижими скорости. Тайната на българо-драконите не се знае от никого, тя е в основата на величието на България.

Ако искате да видите страната ни, такава каквато трябва да бъде, прочетете "Пълноземие". Драконите са нещо силно, но реално - те са само средство на автора да ни покаже какви сме ние - българите, и къде трябва да бъдем...

Книгата може да се чете и индивидуално, макар че прочитането на "Да пробудиш драконче" би дало по-добра представа за героите и света на Теллалов.

Отново да повторим - "Читанка" Ви очаква... А ако желаете да платите нещо, никой няма да ви пречи. Аз лично преведох 18 лв. за три от книгите на Теллалов. 6 лв. е препоръчителната доброволна цена...


Добри Божилов, писател

"Задругата", "Заветът", "Девети"

12.05.2021