"Али Безсмъртния" - книга която изненада мен, ще изненада и вас - погълнах я за 5 часа...

"Али Безсмъртния" е книга на моя приятел Александър Урумов. Получих я като подарък, имам и автограф.

И я зачетох "от немай къде". За да "видя за какво става дума", от уважение към приятеля.

Това се случи около 22 ч. вечерта, мислех да почета 15-20 минути, и след това да си върша друго. Но да съм с чиста съвест, че съм обърнал някакво внимание на книгата.

Около 3 ч. на другата сутрин я бях свършил. Книгата ме изненада, оказа се изключително силна. Буквално "на един дъх". За 5 часа.

"Али Безсмъртния" е роман по реални събития, разказани от иранския войник Али Дини, който има уникално превратна съдба. Показва съдбата на Али първо като боец на Исляма, след което - като беглец от Иран, после като наркотрафикант и наемен убиец, после - затворник, а накрая - прероден от Христовата вяра и активист на протестантските църкви у нас.

Авторът познава Дини именно от работата си като протестантски пастор (той е такъв от години). В затвора пък работят други пастори (един от които е и споменат в книгата). А обратът в живота на престъпника става след случайна среща с Библията, преведена на неговия език (персийски).

Историята е много интересна. "Безсмъртния" идва от серия от малко вероятни събития, при които Али оцелява, въпреки че е трябвало да умре. Иракска ракета взривява линейката, на която до предния ден е бил шофьор. Али оцелява в престрелка с автоматично оръжие в тясна стая, в каквато обикновено всички умират. Накрая оцелява и след като се оказва, че е убил сина на едър мафиот в София. Дори полицията го счита за "смъртник", казват му го още като го арестуват.

Али преживявава и трусовете на евроинтеграцията. Тегли "късата клечка" да отвлече английски гражданин, точно когато се натискаме за ЕС, и ни трябва подкрепа от Лондон. В един от редките случаи нашата полиция да си свърши работата (от натягане на англичаните), той отива в затвора. Самият англичанин е същият бандит като него, завлякъл го е с пари. Но МВР се доказва като структура, можеща да се справи с престъпността...

Али наистина е безсмъртен, защото над него има издадена смъртна присъда в Иран - заради убийството на синчето на местен големец. Тук има присъда за разстрела на мафиот. Има разправии и с циганската мафия.

Изобщо, само "безсмъртен" човек, до който стои специален ангел-спасител, може да оцелее.

В края на книгата той става Али Вярващия, след като приема Христовата вяра и дълбоко се променя, вече дори не помисля за престъпления, въпреки че има огромни връзки и непрекъснато го търсят да "стори това или онова".

Според мен, в края на книгата авторът малко пресилва значимостта на протестантската вяра, и измества главния герой на леко по-заден план. Това, разбира се, е негов писателки избор, но то не променя цялостното послание.

"Али Безсмъртния" е страхотна книга, една от малкото в морето от графомания...

Тя все още се намира в част от книжарниците, поне ако съдим по сайтовете им...


Добри Божилов, писател

"Задругата", "Заветът", "Девети"

11.05.2021