Агент на ДС громи книга, която хвали социализма... Плаши с "комисарите се завръщат"...

Сблъсък на границата на здравия разум и политическата логика, се получи в литературните среди, между известния критик Георги Цанков, и писателя Добри Божилов.

В свой анализ от 25 февруари, Цанков атакува новата книга "Девети", в която Божилов хвали постиженията на социализма, партизани и комунисти отново са добри, а Тодор Живков е положителен герой.

В отговор, Божилов направи няколко коментара във Фейсбук, вкл. на стената на самия Цанков. Тезата му е, че комунизмът има "тъмна страна", но тя е 1% от съдържанието, и не може да бъде представян само с това. "Комунизмът е 99% добър, той промени живота на хората, извади бедните от калта, осигури здравеопазване, образование, ток и вода в селата, индустрия, земеделие, наука и култура". Това е тезата на Божилов, който не защитава лагерите и насилието (те дори са описани в книгата), но твърди че трябва да се гледа истината в цялост.

"Идва краят на 30 години лъжи за социализма. Махалото тръгва в обратна посока, хората ще научат Истината за този строй. И романът "Девети" е само началото на този процес..." - твърди писателят.

На което Цанков отвръща следното (цитат от стената му):
"Моля ви, прочетете написаното за "книжния четвъртък" от 25 февруари от Добри Божилов и от Димитър Гетов. Отправям тази молба, не за да защитите моята теза, а за да помислим заедно дали можем да приемем, че времето на болшевиките е било 99 процента добро и че сега вече изтича търпението към хора като мене, които сънуват кошмари, след като са превели "Черната книга на комунизма". Разговорът за случилото се на Девети и за убитите без смърт и присъда българи е далеч по-важен от всичките ми литературни разсъждения. Комисарите дръзко настъпват - ще се опитаме ли да прогоним бесовете им?"

После под този статус дискусията продължава, като на моменти става доста остра. Например Цанков посочва, че дядо му е бил заместник министър преди 9 септември и е построил "Съдебната палата", а след това е гледал тъжно как комунистите национализират, грабят, разрушават и пр.
На което Божилов отвръща, че самият Цанков има издадени 3 книги по времето на комунизма, и му е връчена една литературна награда през 1987 г. "Дядо ви - фашист, вие - награди от комунистите...", написа на шега Божилов.

Впоследствие обаче самият той посочи, че не е правилно да се замесват роднините в този спор, и не познава дядото. Добавя обаче и, че прототипът на една от героините в книгата му - партизанката Зоя, е била зверски пребита във "фашистките зандани" преди 9 септември, а детето и - убито в утробата. Т.е. малтретирали са я, докато е била бременна. След това не е можела да има деца. По този начин, посочва че насилието не започва на 9 септември, а Народният съд и другите репресии, са до голяма степен, отмъщения за насилие преди това.

Разговорът обаче стига кулминация, когато Божилов публикува откритие, че Цанков всъщност е бил... агент на ДС.

Това наистина е така. Огласен е от Комисията по досиетата. Сътрудничил е там от 1979 до 1990 г., под псевдонима "Пърличев". Така разговорът се превръща в гротеска, защото громител на комунизма и престъпленията му е човек, служил на ДС. Това вкарва Божилов в силно емоционално изказване, в което изрича: "Вие сте срамота за дядо си. И фашисти и комунисти са вярвали в чисти идеи, и са умирали за тях, а вие - дядо ви зам.-министър преди 9 септември, а вие - агент на ДС. Това е дъно, което не може да бъде достигнато, съжалявам че си загубих времето с вас. Мислех, че водим добър литературен дебат, а съм си говорил с ченге..."

След което подканва Цанков да се присъедини към "днешните ченгета", които са го привиквали преди 2 седмици да пише обяснения по повод заплаха, че ще "беси Бойко Борисов"...

В дискусията участват и други лица, като проф.Кирил Топалов, който е на анти-комунистически позиции, както и обикновени граждани, които се подхилкват, след появата на досието на "Пърличев".

"Девети" е третият, издаден от издателство "Лексикон", роман на Добри Божилов. Първите 2 - "Задругата" и "Заветът" станаха бестселъри. В момента се очаква третата част от сагата за Задругата, но междувременно излезе несвързано с темата произведение за ранния социализъм. Вероятно и то ще бъде бестселър, защото Божилов вече си е изградил име, и доста солиден фен-клуб в социалните мрежи. А и "Девети" наистина е силно провокативна книга, която отново отваря въпроса за оценката за социализма. Около нея вече имаше друг скандал - 6 глави бяха съкратени от издателя, без съгласието на автора. Той, от своя страна, ги пусна свободно в Интернет, с указания къде да се добавят. Главите са свързани с "македонския въпрос", репресиите на комунистите над културата, и интригите в Москва по времето на Хрушчов...

Накрая Цанков прави изповед, свързана с ДС, в която се вижда познатият похват на други агенти - да се изкарат принудени и едва ли не репресирани, и затова са станали такива. У нас, както е известно, няма нито един "виновен агент на ДС". Всички са жертви.

Което и Божилов пише като реплика на изповедта...

А дали "комисарите се завръщат", както пише Цанков, и дали "комисар" и "агент на ДС" са едно и също нещо, предстои да видим...


B.N.

21.03.2021