Нашенец регистрира Интернет адресите с името на Тръмп, в очакване на новата му социална мрежа... Ще стане милионер...

Писателят Добри Божилов, който е известен също с предприемаческите инициативи в Интернет, предприе дързък ход, който може да се превърне в "удара на века".

Той регистрира два от възможните Интернет домейни, съдържащи името на Доналд Тръмп, буквално часове, след като Президентът бе блокиран в Туитър, и обяви че ще създаде собствена социална мрежа. Адресите са trumpbook (очевидно провокация към FaceBook) и trumptube (към YouTube). И двата са в глобаната мрежа от имена на Европейския съюз - ".eu".

Божилов е един от най-бързите сетили се да се възползват от ситуацията. Преди него неизвестни лица са завзели трите най-популярни окончания - ".com", ".net" и ".org". Ако се създаде социална мрежа с подобно име, въпросните хора ще станат милиардери "за една нощ". Божилов вероятно ще спечели от втората вълна придобивания на имена - локалните домейни, тези в по-непопулярни области и пр. Когато някой сайт стане супер известен, собствениците му изкупуват същото име навсякъде. Ако не го направят, губят трафик там от локалните пазари. Т.е. и в този случай, собственикът ще спечели - ще може просто да постави реклами и да печели от безплатната посещаемост. 
Общо за двата домейна, находчивият българин е платил 14,40 лв.

На адресите има вече поставен прост сайт с послание на английски език: "Ние сме фенове на Доналд Тръмп, и се надяваме той да избере това име за новата си социална мрежа. Ние поддържаме демокрацията и свободата на словото, бори се Дон..."

Добри Божилов се превърна в хит на книжния пазар през 2019 г. с историческия си роман "Задругата", превърнал се в най-продаваната художествена книга, измежду всички излезли тази година. През 2020 г. повтори успеха с продължението "Заветът", а в 2021 г. се очаква третата част - засега с името "Сказанието".

Божилов обаче е и технологичен предприемач - занимава се с крипто-валути, изкуствен интелект, както и поддържа няколко популярни блога...

B.N.