Третата книга от поредицата за "Задругата" излиза през 2021 г.

Третата книга от сагата за "Задругата" - най-успешната серия от исторически романи в последните години, ще излезе през 2021 г. Най-вероятно - дори в първата половина на годината.

Това оповести авторът Добри Божилов ден преди Коледа.

На 24 декември ръкописът е бил завършен и предаден в издателството. А във фен-клуба във Фейсбук вече се пускат откъси, правят се дори спекулативни картинки за корица. На една от тях се вижда млада жена, препасала меч, сходен със самурайския, и държаща тризъбец, или някакъв вид "тривърха пика", в ръката си. Жената гледа в далечината...

Книгата ще се казва "Сказанието" и е предистория на първите два романа. Целта и е да покаже от къде идва българската сила, тайните умения, и всичко оново, което помага на народа да оцелее в най-тъмните времена от историята си. И дори да бъде победител.

"Задругата", излязла през 2019 г., се превърна във фурор на книжния пазар, като макар и първа книга на Божилов, се изкачи до 2-ро място като най-продавана в класацията за художествена литература на "Хеликон". "Заветът" излезе през 2020 г. като датата на появата и беше точно датата на извънредното положение и първия локдаун. Въпреки това, книгата се представи добре и финишира на 6-то място за годината, сред българската литература. Интересно е, че на 4-то остана "Задругата", т.е. авторът се оказа с 2 книги в Топ 10. Единственият друг с подобно постижение е Георги Господинов.

От съобщения на Божилов в социалните мрежи става ясно, че 2 други негови книги също са готови от по-рано, но заради успеха на "Задругите", не могат да излязат - издателството се съсредоточава върху това да развие сагата. Въпреки това, има очаквание, че освен "Сказанието", поне още една книга от Божилов ще се появи през 2021 г. Това ще е или историческата драма за ранния социализъм "Девети", или екстремната научна фантастика "Селфи"...

А може би и двете, надяват се феновете...

B.N.