Книжната 2020-та: Г.Господинов и Д.Божилов с по 2 романа в Топ 10

Най-престижната класация на тиражите на книги - тази на книжарници "Хеликон", обяви резултатите за 2020 г. Сред българските автори се наблюдават интересни тенденции.

На първо място е "Живот в скалите" на Мария Лалева. Веднага след нея е дългоочакваната нова книга на Георги Господинов - "Времеубежище". Следвана от двама нови автори - Цветелина Цветкова с "Лейди Гергана" и Добри Божилов със "Задругата".

С изключение на Господинов, другите 3 книги са дебюти на авторите си, което е феномен - първо издадено произведение да се появи във върховете на класациите. Също и трите са издадени през 2019 г., т.е. запазват лидерството си вече втора година по ред.

Божилов прави и допълнителен "пробив". Той успява да вкара втора книга в Топ 10. Това е "Заветът" - продължението на "Задругата". Този резултат вещае, че цялата сага, засега анонсирана като 4 книги, предстои да се превърне в бестселъри. "Заветът" може да се чете и самостоятелно, макар че литературните наблюдатели съветват все пак първо да се мине през "Задругата".

Единственият друг писател, който е с 2 произведения в Топ 10 е Господинов. "Физика на тъгата" е на 5-то място.

Интересен е и друг факт - единствено книгите в Топ 10 са продали над 1000 бройки в "Хеликон". Тук влиза и тази на 11-та позиция, защото "Живот в скалите" е представена 2 пъти - един път с мека, и един път с твърда корица. Реално това е една и съща книга, и би следвало числата да се сумират. И тогава книгата на 11 място ще влезе в Топ 10.

Ако се сумират "дубълите" в Топ 10, Господинов доста скъсява дистанцията с Лалева, а Божилов (като автор) ще отиде на 3-то място, защото двете му книги заедно са се продали повече от намиращата се една книга на тази позиция.

Успехите на дебютантите очевидно водят до нови творчески усилия. Освен Божилов, който пръв от новите звезди, пусна втора книга, същото направи и Цветкова, с "Лейди Гергана-2". Тази книга също набира скорост и следващата година може да пробие нагоре. В момента е на 14 място.

Като съдържание, класацията е доста разнообразна. "Скалите" е психогическа драма с много религиозно-философски поучения. "Задругата" и "Заветът" са исторически романи, някои биха ги нарекли "трилъри", в стил Умберто Еко и Дан Браун. "Гергана" е хумор от Северозапада. 

Класацията на "Хеликон" е сравнително представителен индикатор за книжния пазар. Веригата се състои от 37 книжарници, и представлява около 20% от книжния пазар. Общите продажби на съответните автори са приблизително въпросните цифри, умножени по 5.

B.N.
02.12.2020