Писател: По-голям от този протест е невъзможен, ако се провали, нищо не пречи на Боко да се обяви за пожизнен крал...

https://m.helikon.bg/223001-%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82.html
Писателят Добри Божилов - автор на бестселърите "Задругата" и "Заветът", както и на политическата сатира "Гай Балоний", публикува интересно мнение във Фейсбук. Оказва се, че залогът не е просто за правителството и Гешев, а за самата демокрация - пряко зависима от правото на множеството на улицата да свали всяка власт. Публикуваме мнението без редакции:
"В момента залогът е много по-голям от Боко. Залог е самата демокрация. Ако протестът се провали, това ще е краят ѝ. Защото опората на демокрацията е правото на тълпата да излезе на улиците и да свали властта. Ако такава възможност няма, то нищо не спира властта да се увековечи.
По-големи протести от тези не са възможни у нас. Ако подобен протест не може да свали правителството, то утре Бойко може да се обяви за пожизнен крал.
Какво ще стане, ако обяви, че вече няма да има избори, и той ще управлява "до живот"? Ще излезем да протестираме, ще се бунтуваме 1 месец, ще се уморим, и после ще стихне всичко. И Боко ще си остане крал "до живот".
Изборите, институциите, разделението на властите, смените на властта - всичко това е производно на правото на тълпата да е на улицата и да разчиства. Ако такова право няма, всичко останало става безсмислено.
В демокрация, улицата има право да уволни властта, дори по грешка. Дори да е несправедливо. Дори да има фалшиво обвинение (случаят не е такъв), но излезе ли тълпата, властта пада. Защото ако тя загуби тази си власт, губи всичко. После властта може да прави каквото си иска.
В САЩ това е дори по-крайно разписано. Хората имат право не просто на протест, но и на въоръжена съпротива. Затова е Втората поправка и правото да се притежава оръжие. Смисълът е (вписан в Конституцията), че за да противостои на тиранията, народът трябва да е въоръжен.
У нас е по-меката форма - правото на протест. Но ако това право не работи, и не може да свали правителството, то не сме вече демокрация.
В Беларус или в Либия, тълпата не може да свали властта. Възможно е само с външна намеса. И именно затова те не са демокрации. Никой не ги нарича "демокрации".
Ние, поне официално, сме такава. От успеха на този протест ще зависи Истината.
Ако аз бях Бойко, и ако протестите се провалят, не бих се колебал - още на следващия ден се обявявам за пожизнен диктатор, цар и император, арестувам Радев и опозицията, та дори и Гешев, а на по-следващия - режа лента на поредния километър от някоя магистрала.
Ако протестът се провали, само пълен глупак би изпуснал шанса да се увековечи във властта...
Разбира се, нека не позволяваме да се проваля. На 2 септември - всички на площада...

Добри Божилов, писател
28.08.2020"