Писател обяви кампания за набиране на средства за наемен убиец за "Диктатора"...

https://m.helikon.bg/223001-%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82.html
Писателят Добри Божилов - активен участник в протестите срещу мутризма, обяви провокативна кампания - за набиране на средства за "наемен убиец за Диктатора".
Божилов - автор на бестселърите "Задругата" и "Заветът", както и на опита за пренаписване на "Бай Ганьо" - "Гай Балоний", пусна 2 поредни статуса във Фейсбук.
В първия пита, има ли "наемни убийци на изплащане", като декларира, че може да плаща по 300 лв. месечно в продължение на 20 години. Това фактически са 72 хиляди лева, но килърът няма да ги получи наведнъж.
Във втория статус е обявил анкета "Готови ли сте да участвате в набиране на средства за наемен убиец на Диктатора". Възможните отговори са 1000, 100 и 10 лв., както и "1 SMS". Има и отговор "Не", както и възможност гласуващите да добавят други опции.
Провокацията очевидно е шега, но в зоната на доста бруталния "черен хумор", която не е ясно как ще се възприеме от доста мнителния Бойко Борисов. Известно е, че той навсякъде вижда заплахи, вкл. като му поднесат хляб и сол, не слага нищо в устата си, а винаги подава залъка в устата на момичето. Хората приемат това като добронамереност, но по-запознатите са наясно, че Борисов се страхува да не го отровят.
Той е и единственият премиер, който спи с пистолет до възглавницата си, въпреки че го пазят поне 30 бодигарда от НСО.
Вероятно Божилов, който е и доста добър психолог, разчита по този начин да внесе смут в и без това изнервеното съзнание на шефа на държавата.
Според непотвърдени слухове, той вече е бил привикан в прокуратурата, по нареждане лично на Иван Гешев. Било му е казано "да спре да клати държавата".
От самия Божилов засега коментар няма.
"Задругата" и "Заветът" станаха хитове съответно миналата и тази година. Те разказват за тайна българска организация, помогнала на народа да оцелее по време на турското робство. В тях са описани вкл. убийства на хора, които тормозяг народа.
"Гай Балоний" е политическа сатира, която осмива Бойко Борисов, но и ред други политици - като Ахмед Доган, Сергей Станишев и пр. Тя е нещо като "Бай Ганьо", но с героите поставени в съвременните олигархични зависимости. Книгата ще излезе на 7 август, но дори като ранни записвания отчита голям интерес. Тя може да се изтегли и безплатно като е-книга от блога на автора.
Това не е първият проблем на Божилов с властта. В миналото опитваха да арестуват книгите му, и да го заплашват, че "твърде много си позволява". Има и случай на опит за побой, от страна на трима гербери, но Божилов се измъкнал, благодарение на изучаване на бойни изкуства като бил тийнейджър. 

B.N.
28.07.2020