Трета супер успешна "историческа сага" се задава в Българската литература, след Мутафова и Талев...

https://m.helikon.bg/223001-%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82.html
Българската литература вероятно ще се сдобие с трета "велика сага", след "Асеневци" на Фани Попова-Мутафова, и четирилогията за Македония на Димитър Талев.
И втората книга на новоизгряващия писател Добри Божилов се превърна в бестселър, което вещае, че плановете за четирилогия ще се изпълнят, и в добавка - книгите и ще бъдат четени.
Романът "Заветът" е на 4-то място на полугодието във верига "Хеликон". Само 5 бройки не стигнаха, за третото място.
Това се дължи на факта, че книгате излезе едва в края на март, докато "Милионерката" на Венета Райкова(№3) излезе в началото на февруари.
Т.е. има месец и половина повече продажби.
При това - "Заветът" излезе точно заедно със старта на карантината, докато месец и половина преди това продажби на Венета, са на нормален пазар.
Все пак, резултатът е по-добър от консервативната прогноза на автора за 5-то място. На 4-то е.
"Невероятно е и, че "Задругата" също продължава да се продава. Тя е на 6-то място. Тя, разбира се, има пълни 6 месеца на пазара." - коментира Божилов.
Интересни са и конкретните цифри. "Заветът" е продадена в 742 бройки. Миналата година, за същия период, "Задругата" беше на 1404 бройки. Това точно съвпада с удара от карантината, който свали продажбите на книги с 50-70%, както вече обявиха от издателския бизнес. Божилов е в долната част на спада - само с 47%. Т.е. съотнесено спрямо общото състояние на пазара, "Заветът" е сред най-добре представящите се.
По принцип, "Хеликон" държат 15-20% от пазара. Т.е. общият продаден тираж на съответната книга, би следвало да се умножи по 5-6. Така "Заветът" е 5х742=3710 бройки. А "Задругата" е продала нови 5х662=3310 бройки. С това първата книга от сагата, със сигурност е минала 20 хиляди общ тираж.
"Заветът" следва да се отчита, че е по-малко рекламирана, поради карантината - има едва 3 появи в медиите. За сравнение, "Задругата" миналата година направи над 20 участия, и повечето - в първите 3 месеца.
Т.е. основната заслуга за този очевиден успех (спрямо обстоятелствата) е на Вас - читателите. Книгите се харесват, и хората ги препоръчват едни на други...
Във фейсбук профила си, Божилов отново изрично, и от сърце, благодари на българските четящи...

B.N.
04.07.2020