Добри Божилов е най-продаваният български писател през април... "Заветът" и "Задругата" се превърнаха в явление...

https://m.helikon.bg/223001-%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82.html
Добри Божилов (44 г.) се очертава като една от големите дългосрочни "звезди" на Българската литература. Това става ясно от класацията за м.Април на най-голямата верига-книжарници "Хеликон", обединяваща 30 търговски обекта в страната.
Новата книга на Божилов "Заветът" твърдо зае първото място за месеца, още с излизането си, и преди да може да се разгърне каквато и да била рекламна кампания, поради ограниченията на карантирата. Това означава, че авторът вече има постоянна аудитория, което е ключово в изграждането на една писателска кариера.
Успехът е впечатляващ, защото затвърждава миналогодишния пробив. Тогава - още с първата си книга "Задругата", Божилов се озова сред бестселърите и завърши годината на 2 място по продажби в цялата художествена литература - българска и преводна.
Повторението на този успех означава, че той няма да се превърне в "автор на една единствена книга", писател постигнал случаен единичен успех, с който остава в историята. Успех и на втория роман означава летящ старт на обещаващо бъдеще.
Резултатът на Божилов е впечатляващ, не само защото се озова на първо място, но и защото успява да вкара 2 свои книги в Топ 10. Видно от класацията, "Задругата" също е там - на 6-то място. Т.е. след 1 година на пазара, това начало на епичната историческа сага, все още е актуално и търсено от читателите.
"Заветът" е продължение за "Задругата", но е написан в елегантния стил да може да се чете и отделно. Той представя различна гледна точка, като изключително засилва характерите и личностите в историята. Има и потресаващо силна женска роля, а финалът е зашеметяващ. И читателите вече се озъртат за следващата книга.
Тази година обаче ще бъде на "Заветът". Той е излязъл едва от месец и тепърва има да разгръща продажбите си. Все още няма отзиви на критиката, не е направена дори премиера, заради ограниченията на масовите мероприятия.
С този старт, книгата вещае добра година за Българската литература, защото вече е сигурно, че в нея ще има поне 2 супер-хита, които ще се конкурират. Наскоро излезе и новият роман на Георги Господинов, очакван от години. Това означава, че читателите ще имат чудесен избор...

B.N.
07.05.2020