Писател - фаворит за шеф на "Левски", ако Божков обяви свободно гласуване...

https://m.helikon.bg/223001-%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82.html
Гласуването за ново ръководство на ФК "Левски", обявено от собственика Васил Божков, може да поднесе огромни изненади.
Фаворит може да се окаже не Наско Сираков, Боби Михайлов или някоя друга синя "легенда", а съвсем неочакван човек.
Това е писателят Добри Божилов, който в 2 поредни години издаде 2 бестселъра - "Задругата" и "Заветът", и вече обяви, че ще се кандидатира.
Вероятността да се проведат подобни "избори" е много висока, защото към момента, допитването на Черепа, сочи около 80% поддръжка за идеята акциите да бъдат дадени, след "Интернет гласуване".
Божилов има свой план за спасението на "Левски", и го е публикувал в блога си, но с ясното съзнание, че едва ли някой ще се интересува от него. Обявяването на "избори" обаче променя реалността.
Божилов е изключително популярен в социалните медии, той е вероятно един от най-големите "инфлуенсъри". Предварителни проучвания в основни групи и страници във Фейсбук, след като обяви, че ще се кандидатира, сочат че може лесно да спечели огромна поддръжка.
Той вече има подобен опит. Миналата година, когато излезе "Задругата", той бе никому неизвестен писател с "първа книга". Такива обикновено ако продадат 100-200 бройки са щастливи. Божилов направи над 15 хиляди, благодарение основно на екстремна кампания за реклама в социалните мрежи, която проведе сам. Сега "Заветът" повтаря този модел.
Успехът, за да бъде разбран напълно, трябва да се съпостави с общия книжен пазар. Никому неизвестният тогава писател Божилов, финишира 2019 г. като втори най-продаван автор в класацията на най-голямата верига книжарници - "Хеликон". А в допитване до книжарите - служителите в книжарниците, бе обявен за "най-добър български писател".
И всичко това - благодарение на супер агресивна негова само-кампания във Фейсбук.
Няма причина сега да не я повтори.
Божилов може да разчита и на мрежа от собствени издания за шеговити новини, най-голямото от които е "Гъдел Нюз". Това е единствената подобна медия, която няколко пъти е цитирана в националните телевизии, след като предизвиква "Фейсбук бомба" - вълна от споделяния на майтап, който хората приемат за истински. Говорим за читаемост, мерена със стотици хиляди.
От друга страна, твърде вероятно е "легенди" на "Левски" да получат недвусмислена подкрепа във фен-клубовете на отбора. Т.е. там фаворити са Сираков, Михайлов, може би Тити.
Тези клубове обаче са далеч по-малки от целия останал Фейсбук. Те са няколко десетки хиляди човека, докато инфлуерсърът Божилов има позиции навсякъде другаде - от политически форуми, през филмови, за култура, та до огромните групи за конспирации, НЛО, извънземни и пр. А гласът си е глас, независимо дали е на футболен фен, или на някой дето твърди, че е виждал летяща чиния.
Божилов е твърд, че ще участва, ако достъпът до гласуването бъде свободен. Т.е. ако Божков позволи максимално демократично всеки да добавя кандидат, и да гласува за него. В случай обаче, че милиардерът в изгнание, реши той да определи предварително кандидатите, тогава писателят най-вероятно изобщо няма да се появи в списъка.
В този случай обаче Черепа ще поеме огромна отговорност да ограничава избора и ще бъде нападнат, че е пропуснал една или друга "достойна легенда". А такива, дори непредумишлено, винаги можеш да изпуснеш. Логичният избор е да има "Свободен вход", но това крие рисковете от победа на някоя от "звездите" на новата информационна епоха.
Припомняме, "Заветът" излезе през март и веднага се превърна в бестселър. От тогава е постоянно в Топ 10 по продажби.
Книгата е продължение на миналогодишния хит "Задругата". Може да се чете и самостоятелно, и като част от цикъла. Представя се нова гледна точка към тайната организация, създадена от цар Иван Шишман, за да помогне на оцеляването на българите през турското робство. Робството е именно "робство", което много дразни атлантиците.
Ролята на Русия в книгата, макар и не централна, е силно позитивна. "Това е обективната история, отразяваме я, трябва да сложим край на западните манипулации. Русия е помогнала много на България, и това е написано" - обясни авторът Божилов.
В книгата също така силно се подкрепят традиционните семейни ценности, което дразни привържениците на алтернативните ориентации.
"Семейството е помогнало на българите да оцелеят. Класическото патриархално хетеросексуално семейство. Не можем да измисляме обратни ориентации в 18 век и в българското Възраждане. Трябва да уважаваме своите ценности, и това няма да се промени в книгата..." - допълни авторът.
Срещу "Заветът" имаше доста провокации, но тя все пак е на пазара. Може да се намери в основните книжарници, или в Интернет:
Orange
Ozone
Сиела
BookPoint
dBooks

B.N.