Писател: Коронавирусът ще премине, но дали ще остане жива работа и заплати след него - не е съвсем сигурно...

Коронавирусът ще премине, но по-големият проблем е дали книжарниците ще могат да се съвземат след това, каза в предаването "Графити по въздуха" Добри Божилов, автор на "Задругата" и "Заветът". Евентуалните фалити на книжарници той определи като много тежък удар върху автори и издатели. „Това е по-сериозната заплаха, а не самата карантина“.
През последните години на фона на чалгизацията на икономиката и опростачването на политиката се откриха много книжарници и ако сега настоящата криза убие този генериран отдолу импулс, би било доста жалко, коментира Божилов.
„Задругата“ сред най-четените и търсени романи за изминалата година. „Заветът“ трябваше ускорено да бъде написан под огромния натиск на читателите, които, още щом прочетоха „Задругата“, започнаха да питат ще има ли продължение. Тези книги се пишат, така да се каже, една от друга. Добрите продажби, успехът - това, че се харесва на читателите, веднага създава натиск да се напише следващата“, посочи Добри Божилов.
Докато в „Задругата“ идеята е била водеща, а образите са оставали малко на заден план, сега в „Заветът“ авторът обръща похвата и идеята се превръща във фон.
„Много силно са развити характерите. Това го направихме по препоръки на читатели, които искаха да видят много по-силни характери. И действително в тази книга има много силен антагонист, изключително силна женска роля – много по-силна, отколкото в първата част. Докато първата част е книга на идеите, втората част е книга на хората.“
Жената в онзи патриархален период поне привидно в обществената конструкция е стояла на второ място и е изглеждала подчинена. В други отношения обаче тя е имала своята тежест, не по-малко важна от тази на мъжа, подчерта Добри Божилов.
Божилов поддържа връзка с читателите през група в социалните мрежи. „Фактически имам хиляди обратни връзки, не само положителни отзиви, имам и препоръки. Обичам да се вслушвам в добрите идеи. Първите отзиви за „заветът“ са, че е на нивото на „Задругата“, разказа авторът.
Цялото интервю можете да чуете тук:
Източник: https://bnr.bg/horizont/post/101261899/dobri-bojilov-dano-knijarnicite-se-savzemat-sled-krizata
16.04.2020