Писател обжалва местните данъци в София, с аргумент: "неизпълнени предизборни обещания"...

https://m.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Писателят Добри Божилов, който стана хит през 2019 г. с романа си "Задругата", публикува интересно мнение в социалните мрежи.
Пускаме го без редакции.

"Чудя се дали да не обжалвам новите данъци върху автомобилите в София. С аргумента "неизпълнени предизборни обещания".
Съгласно Конституцията, България е "демократична държава". Това е ясно фиксирано в чл.2 на основния закон, който вменява цялата власт на народа.
От демократичния характер на държавата следва, че управлението е по волята на народа, като той гласува за "нещо", и после избраните го изпълняват.
Съответно - ако дадено предизборно обещание не се изпълни, това е нарушение на Конституцията. Излиза, че вече не сме "демократична държава". А нещо друго - олигархична, корпоративна, атлантическа, брюкселска, мутренска...
Предизборното обещание, макар и лекомислено да гледаме на него, е ключов елемент от демокрацията. То е нейният смисъл. То не може да има нещо друго, освен ЗАДЪЛЖИТЕЛНА сила. И може би трябва да започнем да създаваме съдебна практика в тази посока.
Та чудя се дали да не пусна една "жалбичка" с този аргумент - Фандъкова и ГЕРБ ясно поеха задължение да не увеличават данъците. Народът за това е гласувал, следователно данъците не трябва да се увеличават. Ако се увеличат, се нарушава Конституцията..."

Припомняме, Божилов и преди време е обжалвал общинските данъци. Тогава използва неконституционната конструкция, че са гласувани при "спрян часовник", т.е. след предвидения в закона срок. А такова нещо като "спрян часовник" не съществува в правото. Той спечели делото на първа инстанция, но след това всички олигархични сили се съюзиха да спасяват новите данъци на Бойко Борисов, и Върховният съд ги остави в сила. Интересно бе и поведението на прокуратурата, която в началото самата тя обжалва данъците, и професионално се изказа, че не може да съществува "спрял часовник". Но после зае точно обратната позиция и даде всичко от себе си за спасяването на Бойко.

B.N.