Как се прави "бестселър"? Размисли на един от успелите през 2019...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Сега, когато годината е към края си, и "Задругата" финишира на 2 място по продажби и на 1-во като най-харесвана от книжарите българска книга, е време за малко равносметка. Но и за поуки, които могат да са полезни и на други автори. Тази година се уверих, че автори у нас не липсват. Но български бестселъри няма много.
Първото и най-важно нещо на всеки един пазар, е рекламата. Това 99% от българските писатели не го разбират, те не разбират, че книгата е продукт като всеки друг, и трябва по някакъв начин да бъде промотиран.
Аз повече време съм промотирал "Задругата", отколкото съм я писал. Загубих месеци из групи и форуми да я представям. С много зор, и въпреки очевиден саботаж, се борех да вляза във всяка една медия, в която бе възможно. И на доста места успях, макар БНТ, БТВ и Нова да останаха недостъпни. "Задругата" успя без тях, но не и без много усилия.
Но дори "Задругата" не е най-силният пример. Водачът по продажби - "Живот в скалите" е още по-добър. Там маркетингът и рекламата са започнали 6 години, преди книгата да излезе. Очевидно с подобна преднина, "Задругата" не е имала никакъв шанс бъде първа по продажби, ако ще да беше написана от Хемингуей. Просто повтарям, книгата е "продукт", а в пазарното общество, продуктът е неразривно свързан с рекламата.
Повечето автори нямат това мислене. Те мислят основно за самата книга, и като я напишат, решават че сама ще се продава, или в най-добрия случай - че това е работа на издателя. Но издателят прави едно и също за всичките си автори - урежда медии, пуска някоя реклама, организира представяне. И тъй като това става за всички книги, на всички издатели, то твоята няма как да изпъкне измежду 10 хиляди заглавия, които излизат всяка година.
Аз хвърлих много труд, който може презрително да бъде наречен "неписателски". Реално е такъв. Но това е законът на пазара.
Ще ви дам още един пример. Аз имам мобилен телефон за 90 лв. Перфектен е. В същото време народът масово купува телефони по 500-1000 лв., които нямат никакви повече възможности или качество от моя.
Защо е така?
Защото това е маркетингът. Той продава тези телефони, и взима парите на хората, докато моята по-малка китайска марка, трудно се намира. Разбира се, намира се, и ако пазарът бе идеален, всички телефони щяха да са на 90 лв.
Но пазарът не е идеален, защото големите марки раздуват продажбите си с маркетинг, и могат дори да продават по-скъпо. Аз моят телефон го намерих с много търсене. Но колко народ ще си правят този труд?
Е, същото ще стане и с вашата книга. Може да е идеална, но колко народ ще я търси?
Ще ви кажа колко - 200-300 души, колкото е средният тираж на българска книга.
Книга не е възможна без реклама, защото книгата е продукт, а всеки продукт има нужда от реклама.
Разбира се, рекламата е само първата стъпка. Тя прави някакви продажби, но после идва оценката на пазара. Продуктът е продаден, икономически се е изплатил. Но идва обратната връзка. Вероятно там аз печеля, защото "Задругата"  е и книга, освен продукт, и хората я харесват. Затова е на 1 място сред българските в оценката на книжарите, а изобщо е на 3-то място след 2 преводни. Т.е. от 10 хиляди книги на пазара, тя е на 3 място по "качество".
Но ако не беше началният ми маркетинг, нямаше да я има тази оценка. Книгата трябва да се развива, и като "продукт", и като "книга".
Мисля, че успехът на "Задругата" е в това, че успя и в двете.
Скоро ще излезе нейно продължение, което ще е уникален случай - след няма и година от излизането, да се пусне продължение. Това е резултат от огромния натиск на читателите.
И най-вероятно 2020 ще бъде годината на тази книга - "Задругата-2" (както и да се казва).
Доволен съм от годината, макар да струва много усилия.
Ако искате, поучете се от мен, и правете същото...

Добри Божилов,
Автор на "Задругата" 26.11.2019