"Задругата" е най-добрата българска книга за 2019, в гласуването на работещите в книжарници "Хеликон"

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Бестселърът "Задругата" е спечелил признанието за най-добра и качествена българска книга във вътрешното гласуване на верига-книжарници "Хеликон".
Това стана ясно от интервю по БНР на Людмила Еленкова - представител на веригата. Тя каза, че от всички книги изобщо, на първите две места са две преводни - "Където пеят раците" на Дилия Оуенс и "Татуировчикът от Аушвиц" от Хедър Морис. След тях, най-предпочитана от книжарите е "Задругата" на Добри Божилов.
Гласуването на книжарите е професионална оценка на хора, които четат и продават книги. Т.е. това е най-елитната оценка в България. Представлява някакъв еквивалент на наградите "Оскар", които се връчват от професионалната общност.
Не винаги най-продаваните книги са най-отличавани, така както не е и при филмите. Но в случая, "Задругата" е и сред най-добре продаваните. За първото полугодие (когато излезе) тя беше 6 седмици на първо място по продажби, а през цялата година - винаги е в Топ 10.
Припомняме, "Задругата" излезе през март и веднага се превърна в бестселър
В нея се говори за тайна организация, създадена от цар Иван Шишман, за да помогне на оцеляването на българите през турското робство. Робството е именно "робство", което много дразни атлантиците.
Ролята на Русия в книгата, макар и не централна, е силно позитивна. "Това е обективната история, отразяваме я, трябва да сложим край на западните манипулации. Русия е помогнала много на България, и това е написано" - обясни авторът Божилов.
В книгата също така силно се подкрепят традиционните семейни ценности, което дразни привържениците на алтернативните ориентации.
"Семейството е помогнало на българите да оцелеят. Класическото патриархално хетеросексуално семейство. Не можем да измисляме обратни ориентации в 18 век и в българското Възраждане. Трябва да уважаваме своите ценности, и това няма да се промени в книгата..." - допълни авторът.
Срещу "Задругата" имаше доста провокации, но тя все пак е на пазара. Може да се намери в основните книжарници, или в Интернет:
Издателство Лексикон
BookPoint 
Orange
Store.bg
Хеликон
Сиела 
Ozone 

B.N.