Писател: В най-тъмните времена на турското робство е имало около 80 вида данъци, с "данъка-телевизор", уверено вървим натам...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Писателят Добри Божилов, известен с бестселъра на тази година "Задругата", направи интересен коментар относно готвения "данък-телевизор".
Публикуваме го без редакции:
"За онези от вас, които не следят групите с българите в чужбина, да им кажа коя е една от най-обсъжданите теми в Германия.
Тя е: "Как да се отървем от идиотщината, наречена "данък-телевизор"?"
Да, нашите събратя там са се напарили от безумно плащане, което се събира, веднага след като се нанесеш някъде да живееш. Няма значение имаш ли телевизор, и дали гледаш държавните медии (за които той се събира). Получаваш писмо още първия месец. И няма отърване.
Българите, разбира се, много малко изобщо гледат телевизия в Германия, а още по-малко - държавната. Но си плащат.
Всъщност, тази идиотщина се мери по абсурдизъм единствено с "данъка миене на зъби" от времето на турското робство. Това е било част от гаврите с народа ни. Като дойде турчин в дома ти, си длъжен да го храниш и поиш безплатно. Но накрая - дори си длъжен да му платиш данък, за това, че трябвало да си мие зъбите, след като е ял при теб. По турско време, в най-тъмните времена, е имало около 80 различни вида налози. В момента уверено вървим в тази посока...
Данъкът "телевизор" е чисто увеличаване на данъците, защото не се предвижда никакво намаляване някъде другаде. От този данък медиите няма да станат по-независими, защото той отново се събира от държавата, и отново тя назначава директори. И отново "външните продукции" ще са основното източване - точно както сега става с парите от бюджета.
Резултатът от краденето в националните медии е такъв, че фактически почти никой вече не ги гледа. Не само националните частни, но и доста от "кабеларките" имат повече аудитория от БНТ.
И така - ще плащаме за нищо.
Т.е. ще плащаме на ГЕРБ за още малко герберски джобове..."

Добри Божилов, писател
автор на "Задругата"