Защо книгите са скъпи? Защо издавана през соца на 400 страници, сега е 600? А читателят се чуди как да купува...

Прочетох втория роман на Вазов още преди настоящото преиздаване. Книгата винаги ще бъде в сянката на "Под игото", защото то бележи промяна на цяла епоха и е много повече от просто книга. Но интерес да прочетеш "продължението" винаги е имало, и "Нова земя" е добра...
Но за друго искам да река нещо. Виждате едно предно издание - от 1956 г. То е 420 страници. Сега новото издание е раздуто до 616. На външен вид изглежда по-голямо от Библията. Вътре - огромни полета и неизползвани площи. Издадена е книга "да изглежда голяма".
Това, да призная, не го разбирам. Книгите се пускат с огромни междуредия (поне спрямо предните формати), дебела обемна хартия, големи букви. Продаваме на читателя по-малко съдържание върху огромен носител.
Какво е лошото на предния формат? Чете се страхотно, всъщност дори старите книжки от Библиотека "Галактика" бяха превъзходни.
Факт е, че книгите у нас са СКЪПИ. Това ежедневно ми го казват читатели. И сметката не е сложна. Библиотека "Галактика" бяха до 2 лв. (а доста бяха и по 1 лв.), при заплата 200 лв. Т.е. с една заплата - 100-200 книги.
Сега средна книга е 15-20 лв., а средната заплата е 800-900 лв. Т.е. 45-50 книги за една заплата.
Има драстично поскъпване, спрямо покупателната способност.
Разбираемо е, когато става по обективни причини. Но когато има очевидно раздуване на външния вид, което значи раздуване и на разходите, това ми е трудно да го разбера. Не се отнася само до "Нова земя" - реално почти всички книги са напомпани като външен вид.
А читателят се чуди какво да прави, обикаля по панаири за отстъпки, и накрая - тиражите по 500 бройки се считат за много успешни...

Добри Божилов, писател
Автор на "Задругата" - бестселър на 2019