Бестселърите на полугодието - "Живот в скалите", "Задругата", "Кръв от къртица"...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Най-голямата верига книжарници - "Хеликон", обяви резултатите от продажбите си за полугодието. Най-интересна, разбира се, е рубриката на "Художествена литература", където става голямото съревнование.
Тази година на първите две места са дебютни автори - т.е. с първа издадена книга, което е абсолютен феномен.
На първо място е Мария Лалева с "Живот в скалите", а на второ - Добри Божилов, със "Задругата".
По принцип, сравнението не е съвсем точно, защото Божилов е бил едва в половината от този период на пазара - книгата му излиза в средата на март. Докато Лалева има пълни 6 месеца. Т.е. реалната разлика следва да е по-малка.
Обстоятелството обаче, че нови автори "пробиват", вещае добри дни за българската литература. Друг позитивен факт е, че българските автори изместват преводните, което означава пробуждане на народа и на неговата култура.
На трето място е Здравка Евтимова с "Кръв от къртица". Тя обаче има сериозни заслуги и за излизането на "Задругата", защото тя я е забелязала и препоръчала на издателя. За това тя получи специални благодарности от Божилов.
Голяма роля в "пробива" на новите автори има промоцията по Интернет. И двамата не са много поддържани в мейнстрийм медиите, и разчитат основно на социалните мрежи. Обстоятелството, че успяха, очертава нови тенденции на пазара.
В профила на Лалева, Божилов лично я поздрави, и обеща със следващата си книга да се бори за нещо повече от "опозоряващото" второ място... :)
Класацията на "Хеликон" се счита за най-престижна и безпристрастна от всички, защото представя продажби на книжарници, необвързани със сериозна издателска дейност.

Б.Н.