Първоаприлска шега на водещ литературен публицист, се превърна в истерия в Мрежата... "Ново" стихотворение на Вазов громи мuгрантuте...

Литературният публицист Силвия Недкова пусна стара своя първоаприлска шега за "новооткрито стихотворение" на Иван Вазов, в което той предупреждава да "не допускаме мигранти на наша територия".
Поради огромния обществен интерес към темата, стихотворението се прие като истина, и се споделя масово във Фейсбук. Народът се възхищава на "прозорливостта" на поета, а често се и хулят днешните управляващи, които "погубват България", точно както Вазов е "предвидил".
Интересен пример как от откровена ирония може да се се получи съвсем сериозна новина, която да запали общественото възмущение...
Следва статусът на Недкова:
В духа на съвременните пренаписвания на всякакви изкуства, най-паче изобразителни, да припомня, че на 1 април 2016 г. открих неизвестно стихотворение на Иван Вазов.
Държа да бъде пренаписана литературната история! Да бъде издадена антология с непознати творби на Вазов и някои символисти, например. Ако има глад за експресионисти, и такива ще открием!
;)

България ще ни презре!
На три морета разпростряна,
земи нашир-надлъж покрила,
погълнала докрай Балкана,
белей родината ни мила.
Но идат времена ужасни!
Горко на нашите правнуци!
В земята ни така прекрасна
ще плъзнат турци и айдуци.
Не вярвайте, че са се спрели,
че отървали сме се век.
Араби, турци, с чалми бели
ще ни поробят пак след век.
Народе, де си се запътил?
Защо забрави тоз завет?
Защо отворил си им пътя
да те прегазят без ответ?
Аз тук сега ви завещавам!
Бранете нашата земя.
Не с китка мека, а със сабя.
Вий спрете страшната вълна!
Ще бъдат в гроба мойте кости.
Но ще ви гледам из небе.
Не пускайте ислямски гости.
България ще ви презре!
1. 04.1916 г.“