Празнична програма на Столична библиотека по случай 24 май

Столична библиотека ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май – с празнична програма:
20 май 2019 г., 19:00 ч., Литературен клуб – Поетична вечер по случай Деня на българската просвета и култура. 
Библиотеката на София и Асоциацията на учителите по български език и литература организират вечер с участието на поетите Магдалена Абаджиева от Института по български език при БАН, Николай Милчев – учител по български език и литература и Иван Христов от Института за литература при БАН.
22 май 2019 г. 11:00 часа, Американски център
Финал на четвъртата успешна кампания „На училище в Столична библиотека“, в която се включиха училища от всички райони на град София и над 1 000 деца от 30 столични училища. 
В рамките на кампанията учениците се включиха в атрактивни и креативни уроци по литература, история, дигитализация и нови технологии сред емблематични книги, оригинални картини и други ценни експонати от сбирките на библиотеката и нейното модерно цифрово оборудване;
Дарение от ученици от 120 ОУ „Г. С. Раковски“ на 50 детски книги за Сдружение „Каритас България“;
Награждаване на победителите в ученическия конкурс „Вековната мъдрост на нашия град“. Клуб „Учители“ към Столична библиотека и 149 СУ „Иван Хаджийски“ – София организираха ученически конкурс в две направления – стихотворение и есе, разделени в две възрастови групи – V-VII и VIII-XII клас. 
В конкурса с председател на журито проф. д-р Амелия Личева се включиха 60 деца от 40 софийски училища. 
Всички участници ще получат за награда книга, а отличените произведения ще бъдат събрани и издадени в специален сборник (хартиен и електронен).
22 май 2019 г., 18:00 ч., Мраморно фоайе – Георги Константинов представя новата си книга „Поезията като свидетел“. 
Проф. Йордан Калайков ще представи новия сборник с есета и стихове на големия български поет и писател, в която авторът проследява будители от времето на Паисий до днес. 
Тя съдържа емоционалните размисли на автора за съдбата на древните български книги, сътворявани през Златния век върху страници от овча или телешка кожа. 
Проследява драматичната съдба на книгите ни през най-мрачните векове, както и възкръсването на книжовното ни дело през Възраждането. 
Откъси от книгата ще чете самият автор, а бардът Евгени Бенов ще изпълни песни по негови стихове.
На 24 май от 10:00 до 15:00 ч. се представят документалните изложби:
„България в Европа, Европа в България“ със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев. 
Изложбата цели да покаже по какъв начин се съотнасят общоевропейските големи центрове с българските градове, които също имат европейски облик. 
В нея са представени 10 тематични кръга от местата за отдих и за общуване с водата – плажове, пристанища и градини – до персоналистическите култове – от общоевропейския Наполеонов култ до българските култове за революционерите-европейци.
 „Събуждащият книгите“:  редки издания на Неофит Рилски (Описание на българския свещен Рилски манастир 1879 г.), на Марин Дринов (Исторически преглед на българската църква, 1869), на Любомир Милетич (Дако-румъните и тяхната славянска писменост 1896). 
Първи издания на Яворов, Пенчо Славейков, П. Ю. Тодоров, Стоян Заимов, Елин Пелин и Кирил Христов, чиято библиотека се съхранява в Столична библиотека. 
Повечето от книгите са с автографи.

E-net