Детски панаир в София на 1 юни

Над 60 безплатни ателиета за деца на 1 юни пред Народния театър
Детски панаир тази година отбелязва 140-та годишнина на София 🙂
Над 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир в София, което по традиция ще се проведе на 1-ви юни пред Народния театър „Иван Вазов”. 
Съорганизатори на събитието са Фондация Изиарт и Столична община, а всички инициативи за празника на детето са с вход свободен. 
Детски панаир стартира преди шест години с подкрепата на Фондация Америка за България, като до момента са реализирани над 40 събития в над 15 града.
Предвидените работилници за 1-ви юни ще се провеждат в рамките на целия ден от 11.00 ч. и 20.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии. 
По традиция Фондация Изиарт е изработила и специално създадени игри за музеите – децата ще могат да станат откриватели в Музей за история на София, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей, Софийска градска художествена галерия и Национален природонаучен музей.
За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. 
В програмата са включени и редица спортни активности – танци, йога, тенис шах. Организаторите са приготвили и атрактивна програма за сцената – музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. 
По традиция ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.
Благодарим на нашите партньори, заради които Детски панаир е безплатен: Столична община, Фондация Америка за България, Овергаз, както и на тези, заради които събитието ще бъде посетено от безброй деца: БНТ, БНР, bg-mamma.com, София играе (sofia.plays.bg), Радио Фемили, ПоПоТам popotam.bg. 
Партньори на тазгодишното събитие са и УНИЦЕФ, Френски институт, Институт Сервнтес и Музейко.
Детски панаир е първият културен градски фестивал за деца и се е превърнал в едно от най-очакваните събития за детска аудитория. 
Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство, както на открито, така и в културни институции (музеи и галерии). 
Проектът е некомерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат абсолютно безплатно в културно-образователните инициативи.
Детски панаир е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

E-net