Съдят писател за 140 бона, за това че пуснал книгите си БЕЗПЛАТНО - ощетил интересите на корпорациите...

Писателят Добри Божилов, който е в тежък конфликт с доскорошния си издател - "Лексикон"-ООД, част от издателската групировка "БАРД", се озова в ситуация, граничеща с гротеската.

Срещу него е заведено дело, но не за друго, а за... това че пуснал книгите си безплатно за читателите. Т.е. за нещо, от което той не печели.

Припомняме, писателят съобщи новата си концепция така: "Вече всеки ще може да чете книгите ми безплатно в електронен вид. Който желае, ще може да изтегли версията за печат, и да си я извади на домашния принтер или в копирен център (струва около 50% по-евтино от в книжарница). А който желае - ще може и да си ги купи, издадени от мен, и с автограф..."

Това е идеята, която вече е в ход с третата книга от сагата за Задругата - "Сказанието". То е достъпно безплатно, но има и много заявки от фенове, все пак да го имат и "на хартия". Дори се стигна до абсурд, същата книга да се пусне в паралелно копие от издателството, въпреки прекратените договори, с цел да се засмуче част от оборотът. За пръв път в България, при жив автор, излиза една и съща книга в 2 версии.

Издатели и дистрибутори са изпаднали в недоумение, пише се нова история на книгоиздаването. Самият Божилов се е разграничил от втората книга, обявил е, че не стои зад нея, и че името му се ползва незаконно върху нея, и върху корица, която не е одобрил.
Истинската има надпис от предната страна, че е "оригинална версия, пусната от автора".

"БАРД-Лексикон" обаче, очевидно нервирани, че някой не им играе по свирката, а оспорва "правилата на играта", подхванаха да се разправят безплатните книги. Т.е. удариха пряко по читателите.

За момента искът е за 140 хиляди лева, като е изчислен на база "брой даунлоуди по цена на книгата". Това е доста съмнителен подход, защото предполага, че всеки, който даунлоудва, иначе би си я купил. Но всеки е в правото да измисля каквито си иска жалби.

Абсурдът е, че се атакува НЕКОМЕРСИАЛНА дейност на Божилов, от която той не печели нищо. Това е пряк удар на корпорацията "БАРД-Лексикон" срещу обикновените читатели, в името на които се кълнат всички издатели. Именно читателите са единствените реално печеливши от безплатните книги...

Интересно е, че писателят предприе и друга провокация спрямо статуквото. Обяви, че ще раздаде БЕЗПЛАТНО от физическите книги на десетки читалища и библиотеки. Нещо, срещу което голяма част от издателската общност роптае, защото счита, че държавата трябва да им плаща за гарантирани бройки, които да доставят на библиотеките. Божилов е на обратното мнение, не вярва на държавата, и счита, че читалищата могат да имат новите книги, само ако издателствата помогнат. Както е ставало през Възраждането...

За момента вече има дълъг списък от желаещи читалища, събиран в специална група във Фейсбук. Както е тръгнало обаче, след съд за безплатни книги, нищо чудно да видим и съд за дарения. Това е "нелоялна конкуренция", и засяга "почтените инвеститори"...

Добри Божилов е екстремно горяща звезда на литературния небосклон. Появи се преди 3 години, и всичките му 4 издадени до момента книги, са бестселъри... В момента обаче, той е призовал да НЕ се купуват никой от книгите му, издадени от "БАРД-Лексикон", защото те са грабеж спрямо авторите, неполучаващи нищо. Решението за безплатното в Интернет е именно форма на борба с това. Само 2 хартиени книги са на пазара легално - версията на "Сказанието", издадена от самия Божилов, и политическата сатира "Гай Балоний"...


B.N.